Ce este intoleranţa alimentară?

Intoleranţa alimentară se referă la dificultatea ȋn digerarea anumitor alimente.

Intoleranţa alimentară poate fi temporară sau permanentă.

 

Ce este intoleranţa alimentară temporară?

Intoleranţa alimentară temporară poate fi determinată de:

– Consumul unei cantităţi prea mari dintr-un anumit aliment sau de consumul prea des al unui anumit aliment.

– Creşterea reactivităţii organismului la aditivii alimentari.

– Anotimpurile cu mai mult sau mai puţin polen pot genera reacţii diverse de la o persoană la alta.

– Infecţiile virale sau bacteriene ce determină răceala sau gastrita.

– Diverse tratamente medicamentoase precum antibioticele. De pildă, apariția candidozei poate cauza intoleranța la drojdie.

– Femeile pot prezenta intoleranţă alimentară temporară ȋn perioada ovulaţiei sau ȋn perioada premenstruală. Modificările hormonale asociate menopauzei sau perioadei de sarcină si alăptare pot, de asemenea, determina apariţia intoleranţei alimentare temporare.

 

Ce este intoleranţa alimentară permanentă?

Cauzele principale ale intoleranţei alimentare permanente sunt: lipsa unei enzime necesare digestiei complete a alimentului ȋn cauză sau prezenţa sindromului de intestin iritabil.

 

Ce sunt enzimele? Ce reprezintă deficienţa enzimatică?

Enzimele sunt proteine specializate din organismul uman, ce ȋndeplininesc mai multe sarcini.

Rolul enzimelor este de a ȋnlesni metabolismul prin descompunerea, transportul si transformarea alimentelor ingerate. Enzimele se găsesc la nivelul tractului digestiv, ficatului, rinichilor şi altor structuri ale organismului şi sunt implicate la fiecare nivel ȋn metabolismul celular, iar la nivelul ficatului au rolul de a procesa compuşii chimici.

Afirmăm despre o persoană că prezintă un anumit deficit enzimatic atunci când producţia acelei enzime este scăzută sau absentă. Acest lucru se produce de obicei datorită uneri erori genetice la nivelul codului după care este sintetizată enzima respectivă (codul este absent sau este distorsionat).

Prezenţa unui anumit deficit enzimatic poate determina apariţia multor probleme de sănătate, iar simptomele asociate pot apărea la scurt timp după naştere. Pacienţii pot prezenta creşterea anumitor toxine ȋn organism, ce afectează buna funcţionare a organelor şi pot determina apariţia intoleranţei alimentare.

 

Ce este sindromul intestinului iritabil?

O posibilă cauză a sindromului de intestin iritabil este creșterea permeabilității intestinale consecutiv intoleranței alimentare.

Aceasta poate avea loc atunci când joncţiunile de la nivelul intestinului, care sunt legate de absorbția alimentară, nu funcţionează normal.

 

Care sunt simptomele principale ale intoleranţei alimentare?

Intoleranţa la un anumit aliment sau băutură presupune apariţia unei reacţii mediată IgG (imunoglubulinele IgG), consecutiv consumului acelui aliment. Mecanismul subiacent intoleranţei alimentare este reprezentat de faptul că organismul identifică ȋn mod incorect ingredientul ca pe o ameninţare si determină apariţia unui  răspuns inflamator.

Spre deosebire de reacţiile alergice, aceste reacţii pot apărea cu o ȋntârziere de până la 72 de ore şi variază ȋn severitate afectând digestia, articulaţiile (ȋncheieturile), respiraţia, nivelul energetic al organismului şi chiar şi starea psihică.

 

Care este diferenţa ȋntre intoleranţa alimentară şi alergia alimentară?

Alergia alimentară

Alergia alimentară este destul de rară, afectând 2% din populaţia adultă. Ȋn timpul unei reacţii alergice sistemul imunitar produce anticorpi IgE (imunoglubulinele IgE), cu scopul de a contracara efectele determinate de alimentul sau băutura considerate de sistemul imunitar, în mod greşit a fi nocive pentru organism.

Răspunsul inflamator al corpului în această circumstanţă poate varia de la un nivel mediu la unul sever şi poate afecta unul sau mai multe sisteme în organism, precum sistemul digestiv, respirator sau cutanat. Ȋn cazuri extreme, sistemul imun generează un răspuns la nivelul întregului organism şi are drept rezultat o reacţie sistematică (anafilaxia) care poate fi fatală.

 

Intoleranţa alimentară

Spre deosebire de alergie, intoleranţa alimentară implică de obicei o reacţie biologică întârziată (este considerată o intoleranță alimentară întârziată), care deşi de cele mai multe ori produce disconfort şi o serie de simptomatologii neplăcute, nu este fatală. Intoleranţa alimentară are o incidenţă mult mai crescută şi afectează mai mult decât jumătate din populaţia mondială. Reacțiile pot apărea la câteva ore de la ingurgitarea alimentului încriminat, respectiv 48-72 de ore.