De ce mâncăm mai mult decât avem nevoie!

Principalul motiv pentru care mâncăm compulsiv se datorează faptului că nu simţim că ne-am săturat sau pentru că ne simţim deprimaţi. Ȋnsă de ce simţim că nu ne-am săturat, deşi am mâncat mai mult decât era nevoie şi de ce nu simţim că ne-am săturat, ba mai mult dorim să mâncăm și mai mult după o masă copioasă? Multă lume crede că serotonina este un neurotransmiţător, deşi substanţa este considerată un hormon. Serotonina este foarte cunoscută pentru efectul ei asupra dispoziţiei noastre, însă are de asemenea încă un alt rol foarte important: ‘Ne ajută să ne simţim sătui’. Conform cercetărilor ştiinţifice, persoanele care nu secretă serotonină, nu se simt sătule chiar şi după o masă copioasă, iar rata lor de depresie este mult mai mare în comparaţie cu cea a indivizilor sănătoşi.

 

Unde este serotonina produsă în corpul nostru?

Deşi datorită rolului ei de neurotransmiţător oamenii asociază serotonina cu mintea, mintea sintetizează şi depozitează doar 5% din suplimentul de serotonină al corpului. Intestinul subţire produce restul, respectiv 95%.

 

Care sunt cauzele deficienţei de serotonină în organismul nostru?

Pentru o producţie normală de serotonină, avem nevoie de un sistem digestiv sănătos. Dacă intestinele noastre sunt inflamate (așa cum se întamplă în cazul intoleranţei alimentare), producţia de serotonină scade şi are drept rezultat efectele secundare descrise mai jos.

 

Intoleranţa alimentară determină inflamaţie severă la nivel intestinal

Inflamaţia determină deficitul de serotonină relatat anterior şi închiderea unui cerc vicios care are ca rezultat creşterea in greutate.

 

Sumarizăm informaţia:

Intoleranţa alimentară determină inflamaţie la nivelul tubului digestiv. Inflamaţia de la nivelul intestinului inhibă producţia locală de serotonină. Concentrațiile scăzute ale serotoninei sunt asociate cu înfometarea, depresia si consumul alimentar compulsiv şi au drept rezultat creşterea în greutate.